РАЙМАР - гр. Кресна
Камъкът си тежи на мястото

Блог

Отваряме и в СЪБОТА за консултации Мраморна дъска за поднасяне и презентиране на ястия Раймар с грижа към природата по пътя към въглеродна неутралност Фирмена годишна отпуска от 15. до 20. август Сиви стенари на промоция до изчерпване на количеството: 100лв./палето Търсите ли си външна настилка в рустикален стил? Изобилие от снимки на създаването на фурна – пещ на дърва под навес в Брестовица (от площадката до изпеченото агне) Чешми в съвсем нова визия и средиземноморско усещане Павета и бордюри от български сив гранит – наше производство на Раймар НОВО!!! Дялани чешми от гранит Монтаж на барбекю с пещ под навес в снимки от клиенти в Етрополе Барбекюта и пещи на Раймар в Чикаго ЗАЯВИ и ИЗТЕГЛИ поръчката си от гр. Кресна Най-важното за лепене на каменна стенна облицовка Три причини да сме категорични, че камъкът си тежи на мястото Раймар е вече официален представител на PIATRAONLINE за България Тенденции в интериора и декорация на дома, за които бихте искали да знаете Здрав човек, здрав камък – естествена грижа през есенните дни Как най-красиво да комбинираме настилка, облицовка и подпрозоречни первази от естествен камък? За почитателите на топлата керамика, изпечената земна глина и теракотата Най-често задавани въпроси към Раймар Нашите изделия вече с още по-лесен модулен монтаж. Открийте как тук… 7-те предимства за лятна кухня навън и на открито Всичко за БАРБЕКЮТАТА от Раймар 7 проблема за решаване: как да постигна красота, надеждност и здраве с грижа към природата и себе си? РАЙМАР ЕООД сключи договор по процедура BG16RFOP002-2.040 „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ Поръчайте си безплатни мостри АКАДЕМИЯ Раймар Научете повече: Как да получа оферта за плочи от мрамор, гранит или травертин? Защо с природни материали? Запознайте се с Инструкциите за монтаж на градинските изделия Естествен камък у дома: Насоки за монтажа DiY Фасади с облицовка от естествен камък Ако градинското барбекю можеше да говори… Полезно: За градинските пътеки с тревна фуга За „Чешмите в двора“ в списание Още за Къщата Какво е Облицовка ГЛИЦ? Съвършената рецепта за печено е, разбира се, в българската домашна тухлена пещ на дърва Стилен дом с интериорна облицовка от естествен камък А колко ще струва транспортът?

Раймар с грижа към природата по пътя към въглеродна неутралност

19 окт., 2022

Ние сме в занаятчийския бранш. Обработваме естествен камък всеки ден. Често обичаме да казваме, че продуктите ни са само камък + тежка и упорита ръчна работа .

Осъзнаваме ползите от по-устойчиво и по-чисто място за живеене. С нашата продукция на градинско обзавеждане и каменни плочи за екстериорния ландшафт предизвикваме клиентите ни да прекарват много време навън и на открито.

Голяма градина, просторен двор, чисти външни пространства са все неща, които за повечето ни клиенти са безценни. Възможността за отглеждане на собствено чисто земеделие също е лукс и мечта за много от нас.

Но за този най-откровен комфорт трябват чист въздух, естествена светлина и зеленина, и дървета, и чиста вода, и звездно небе…

Зададохме си въпроса: Какво правим ние? Как Раймар да бъде добрият пример? Трябва да сме отговорни към бъдещето на децата ни и да работим за намаляване на въглеродното ни въздействие върху околната среда.

Това са нашите стъпки към по-зелено бъдеще и социално отговорно управление:

 • Чиста, зелена електроенергия от възобновяеми източници. Инсталирахме фотоволтаична централа за собствено потребление, с чиято енергия захранваме голяма част от производствените ни нужди. По този начин въплътеният въглерод в нашата продукция намаля значително.

 • За щастие най-голямата част от технологичния ни отпадък е под някаква форма естествен камък: продукт на природата, който не замърсява, а напротив – може да се рециклира в множество вторични продукти. С трошачки и сита от отпадъка произвеждаме различни фракции мозайки, обли камъчета, каменни фини суровини и инертни материали, които влагаме в производството ни на градински изделия, като строителен материал вместо ново добит инертен материал.


Така отпадъкът, който се реализира от обработката ни на камък, се използва като суровина за другото ни производство: градинско обзавеждане.

 • За градинските ни изделия освен естествен камък използваме основно бетон. Циментът съществува от хилядолетия и още не е намерен заместител. Той е основният компонент в монолитното дългосрочно строителство, но за съжаление е много енергийно интензивен.
  Радваме се да споделим, че все повече производители на цимент работят в посока към по-нисък въглероден отпечатък и някои от продуктите им вече са достигнали подобрение от 30%.
 • Обръщаме внимание на всеки етап от веригата ни на доставки и насърчаваме за резултати в намаляване на въглередния отпечатък при нашите доставчици.
 • Насърчаваме също директния транспорт без междинни точки с доставка директно от прозводството ни до крайния клиент (без междинни посредници и по-ниска консумация на гориво). По този начин се минимизират въглеродните емисии, причинени от камионите.

 • Образоваме колеги и клиенти. Помагаме със знание и съдействаме с производството и доставката на естествени материали за дома на нашите клиенти.
 • Предприемаме стъпки в посока кръгова икономика, чрез ефективни начини за пречистване на водата и многократната ѝ употреба в кръгов модел, за да използваме една и съща вода в производствените ни процеси.
 • Работим непрекъснато за обмислен и екологичен дизайн с цел насърчаване на повече преживявания на открито. Вярваме, че естестените материали осезаемо подобряват качеството на живот и микроклимата в едно пространство.
 • И не на последно място следим нашите подобрения чрез годишен доклад на Раймар за устойчивост и декарбонизация.

Всички знаем, че камъкът се характеризира най-вече с дълготрайност и устойчивост: естествен откровен материал, красота от природата, огромно разнообразие, гъвкавост с правилния камък на правилното място, нетоксичен, позволява многократно реновиране, внася уют, баланс, топлина и усещане за природа.

Пътят ни в посока зелена компания тепърва трябва да бъде извървян, но няма да спираме да работим в тази посока. Всичко още предостои към трансформацията ни във фирма с въглеродна неутралност.