РАЙМАР - гр. Кресна
Камъкът си тежи на мястото

Блог

Отваряме и в СЪБОТА за консултации Мраморна дъска за поднасяне и презентиране на ястия Раймар с грижа към природата по пътя към въглеродна неутралност Фирмена годишна отпуска от 15. до 20. август Сиви стенари на промоция до изчерпване на количеството: 100лв./палето Търсите ли си външна настилка в рустикален стил? Изобилие от снимки на създаването на фурна – пещ на дърва под навес в Брестовица (от площадката до изпеченото агне) Чешми в съвсем нова визия и средиземноморско усещане Павета и бордюри от български сив гранит – наше производство на Раймар НОВО!!! Дялани чешми от гранит Монтаж на барбекю с пещ под навес в снимки от клиенти в Етрополе Барбекюта и пещи на Раймар в Чикаго ЗАЯВИ и ИЗТЕГЛИ поръчката си от гр. Кресна Най-важното за лепене на каменна стенна облицовка Три причини да сме категорични, че камъкът си тежи на мястото Раймар е вече официален представител на PIATRAONLINE за България Тенденции в интериора и декорация на дома, за които бихте искали да знаете Здрав човек, здрав камък – естествена грижа през есенните дни Как най-красиво да комбинираме настилка, облицовка и подпрозоречни первази от естествен камък? За почитателите на топлата керамика, изпечената земна глина и теракотата Най-често задавани въпроси към Раймар Нашите изделия вече с още по-лесен модулен монтаж. Открийте как тук… 7-те предимства за лятна кухня навън и на открито Всичко за БАРБЕКЮТАТА от Раймар 7 проблема за решаване: как да постигна красота, надеждност и здраве с грижа към природата и себе си? РАЙМАР ЕООД сключи договор по процедура BG16RFOP002-2.040 „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ Поръчайте си безплатни мостри АКАДЕМИЯ Раймар Научете повече: Как да получа оферта за плочи от мрамор, гранит или травертин? Защо с природни материали? Запознайте се с Инструкциите за монтаж на градинските изделия Естествен камък у дома: Насоки за монтажа DiY Фасади с облицовка от естествен камък Ако градинското барбекю можеше да говори… Полезно: За градинските пътеки с тревна фуга За „Чешмите в двора“ в списание Още за Къщата Какво е Облицовка ГЛИЦ? Съвършената рецепта за печено е, разбира се, в българската домашна тухлена пещ на дърва Стилен дом с интериорна облицовка от естествен камък А колко ще струва транспортът?

Здрав човек, здрав камък – естествена грижа през есенните дни

23 окт., 2020

Есента е в най-красивата си фаза и естествено изкушава към активни дейности в полза на здравето на открито.

Независимо дали сте на дълъг преход в планината, лежерна разходка в парка или практикувате любимата си йога в градината, водата е незаменима за човешкото тяло, особено в ситуация на физическо натоварване.

И ако всеки има своя начин за хидратация в движение, то ние в Раймар имаме решение за бърз достъп до бистра вода в градината, което освен практично, е и естетично. Градинската чешма е онзи своеобразен пункт на открито, който събира, разхлажда и утолява жаждата на семейството и неговите гости.

Каменната чешма носи своята самобитност, безспорна функционалност и устойчивост.

С минимални усилия за поддръжка през сезоните и годините, тя е принос към естествената красота на градинското пространство. Нейното присъствие е в състояние цялостно за промени атмосферата, а и нагласите към регулярна консумация на вода, която трябва да бъде приблизително по 2 литра на ден в зависимост от възрастта и теглото.

Снимките към тази статия ще ви убедят, че не само хората, но и всяко друго живо същество цени високо достъпа до хладната вода, особено в топлите дни.  Каменната чешма с голямо обло корито се превръща в един от най-предпочитаните ни продукти, заради своята красота и функционалност, които могат допълнително да се надграждат. Двете части на изделието – основата и облото корито са ръчна майсторска изработка, а облицовката е от дялан естествен камък. Добавянето на втора дъга на коритото придава повече дълбочина и амфитеатрален ефект. Снимките от реален проект за наш клиент показват точно такъв тип решение. Различният цвят и рисунък на камъните, дело на природата, радват окото в пълната си хармония със свежестта на двора.

Приятно допълнение, което често предизвиква неподправена радост в най-малките, е кранчето за градинската чешма, изработено от месинг в цвят античен бронз под формата на делфин.

Както за човек есента е преходен сезон, който изисква подготовка на тялото и имунитета за предстоящите изпитания на студа, така това е подходящ сезон каменните чешми да бъдат подготвени за зимата.

Импрегнирането с подходящ препарат ще гарантира защита на естествения камък от неблагоприятните метеорологични условия и възможността да продължим да се радваме на неговата красота още дълги години. Универсалният импрегнатор за камък Акеми е най-добрият жест на грижа за вашата каменна чешма в тази ситуация.

 

Как да зазимим външната чешма, за да я предпазим от замръзване?

Късна есен е най-подходящият момент за подготовка на красивата градинска чешма за предстоящата зима. Два са вариантите за зазимяване на външните източници на вода:

1. Най-лесният и най-предпочитан начин е чрез директно спиране на водата от спирателния кран; източване на остатъчната вода от инсталацията и прибиране на маркучите. Кранчето се остава в отворено състояние.

2. Ако не е предвиден спирателен кран, трябва тръбите много добре да се изолират с топлоизолационни материали (водоустойчвива на влага вата), за да не замръзнат и да не се пукнат. Старите хора изолират с добре стегнати редуващи се пластове вълнен плат и найлон.
Аналогично трябва да се зазими и водомерната шахта с ред стереопор  и напр. да се сложат чували с дървени стърготини.

Не е препоръчително, обосновано и често не е ефективно да се оставя чешмата да капе цяла зима.

Още един съвет: За да предпазите каменната облицовка от прах и замръзвания и за да улесните поддръжката си през пролетта, е хубаво чешмата да се покрие с водоустойчиво покривало през най-студените месеци.